Bydgoszcz. Robert Biedroń o Europie równych szans

W ramach trwającej kampanii przed wyborami do Parlamentu Europejskiego odbywają się spotkania działaczy i kandydatów KKW Lewicy z mieszkańcami regionów. W środę, 15 maja nad bydgoskim Balatonem na Bartodziejach spotkał się z dziennikarzami  współprzewodniczący Nowej Lewicy, poseł do Parlamentu Europejskiego Robert Biedroń.

Obok prezentowali się kandydaci Lewicy z Kujaw i Pomorza, ubiegający się o mandaty europosłów w okręgu nr 2 oraz reprezentujący kierownictwo wojewódzkiej Nowej Lewicy – współprzewodniczący RW Jacek Warczygłowa i szefowa Wojewódzkiego Sztabu Wyborczego KKW Lewica Beata Krajewska oraz bydgoskiej Lewicy – wiceprzewodnicząca RM NL Izabela Nowicka.

Temu gronu osób towarzyszył Pershing – piesek jednej z uczestniczek spotkania, który uosabiał tu treść jednego z postulatów Lewicy, z jakim idzie na wybory europejskie. Jest to powołanie Europejskiego Rzecznika Praw Zwierząt, albowiem, skoro przyjęliśmy, że zwierzę nie jest rzeczą (art. 1 Karty Praw Zwierząt), to musimy zabiegać o dobrostan zwierząt, przeciwstawiać się wykorzystywaniu ich pracy za pieniądze (turystyka nad Morskie Oko), zadawaniu cierpienia (hodowla na futra, cyrki z udziałem zwierząt). Psów i kotów w Polsce jest 10 milionów.

bydgoszcz biedron11

Mówił o tym Robert Biedroń, choc przede wszystkim odnosił się do sytuacji w kraju, pełnej zagrożeń, zauważalnych przejawów wojny hybrydowej. Szczegółowych wyjaśnień trzeba oczekiwać w sprawie serii podpaleń obiektów na terenie Polski i wskazanie sprawców. R. Biedroń stwierdził, ze lewica jest za powołaniem rządowej komisji do zbadania wpływów rosyjskich na polityków i ludzi sprawujących odpowiedzialnej urzędy. Jesteśmy pro państwowcami i uszami, z w składzie komisji powinny być osoby obdarzone zaufaniem i ponad politycznymi rekomendacjami.

Rozwiązania prawnego wymaga też dotąd niekontrolowany w żaden sposób automatyczny dostęp prokuratorów i sędziów do ściśle tajnych informacji, bez sprawdzenia ich samych. Trzeba tu uwzględnić cienką granicę przenikania się wpływu władzy wykonawczej na sadowniczą, ale przypadek sędziego T. Szmydta zapala czerwona lampkę.

Wnioski musimy wyciągnąć też z faktu likwidacji placówek, a tym samym osłabienia służb specjalnych, co miało miejsce za rządów premier Beaty Szydło (np. zlikwidowano delegatury ABW na wschodzie Polski, także w Bydgoszczy). Podjęte decyzje pozwolą na przywrócenie ich działania w ciągu kilku tygodni.

Robert Biedroń przedstawił zgromadzonych obok niego kandydatów na posłów do Parlamentu Europejskiego (w tym: Anna Zofię Mackiewicz, Piotra Kowala, Natalię  Pietrzak, Alicję Wojtynę-Jodko, Włodzimierza Figasa, Waldemara Lipińskiego, Annę Bednarczyk, Tatianę Urban).

Zapowiedział też, że w niedzielę, 19 maja na krajowej konwencji KKW Lewica przedstawi swój program wyborczy i określi o co będzie zabiegać w czasie kolejnej kadencji Parlamentu Europejskiego.

Tymczasem  przekazał  głos liderowi listy kujawsko–pomorskiej z numerem 6, czyli znakiem KKW Lewica – PIOTROWI KOWALOWI. Jest on sprawdzonym, wieloletnim samorządowcem, ponownie wybranym na radnego Włocławka i obdarzony zaufaniem w postaci szerokiego poparcia wielu opcji radnych w wyborze na przewodniczącego Rady Miasta Włocławka.

Unia Europejska jest sumą małych regionów, małych ojczyzn, a nie dużych regionów i stolic, dlatego tak ważna jest obecność w Parlamencie Europejskim samorządowców z Polski.

bydgoszcz kowal12

Piotr Kowal zaznaczył, że dla Lewicy ważne są różne środowiska społeczne, traktowane z należny  szacunkiem i zagwarantowanym prawem równych szans do godnego życia. O ofercie budownictwa mieszkaniowego pod tani wynajem mówiła Lewica już nie raz, a szczególnie sprawdzone w praktyce działania i doświadczenia ma właśnie Włocławek, który P. Kowal reprezentuje. Chodzi nie tylko o młodych pracujących, których nie stać na zaciągniecie drogiego kredytu mieszkaniowego, ale także o studentów, którzy powinni zamieszkiwać miejsca w tworzonych przez miasto domach studenckich.

Inną propozycją programową Lewicy jest wprowadzenie na terenie Unii Europejskiej Karty Seniora, dla drugiej dużej grupy społecznej wpływającej na naszą przyszłość, nazwaną już srebrną rewolucją. Karta pozwalałby na korzystanie przez seniorów z szeregu zniżek, ułatwień w dostępie do kultury, zwiedzaniu muzeów, chodzeniu do teatru, kina, uczestnictwie w imprezach kulturalnych.

Do tego myślimy o uzupełnieniu programu w postaci Europejskiego Bonu Turystycznego o wartosci 1000 zł na 2 lata, uprawniającego do wypraw turystycznych seniorów w kraju i po państwach UE.

Dobre doświadczenia przyniosły tworzone lokalnie i osiedlowo kluby seniora, miejsca integracji. Potrzeba ich jednak znacznie więcej i wsparcia funduszami na działalność.

bydgoszcz grupa biedron pies

Jeżeli do Parlamentu Europejskiego wejdzie odpowiednio dużo kandydatów reprezentujących Lewice, jest szansa, że taki pogram będzie zrealizowany – podsumował Robert Biedroń, zachęcając do licznego udziału w czerwcowych wyborach europejskich.

Zapoznaj się z programem Lewicy, z którym idzie do wyborów 9 czerwca 2024 r.  TUTAJ

Obejrzyj wideo zapis konferencji TUTAJ

Wiecej zdjęć z albumu MONIKI POCIOT  zobacz TUTAJ

Opr. nim, 15 maja 2024 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!